Liljor

Om du har påskliljor eller andra liljor hemma kan det vara bra att veta att de är giftiga för katter och hundar. Om de tuggar i sig av blomman kan de få akut njursvikt och dö. Så här står det på veterinärbutikens hemsida:

Alla påskliljans delar är giftiga för katten i olika grad. Löken är den giftigaste delen av liljan men även knoppar, blommorna och bladen är giftiga. Katter (även hundar) kan dö efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman. Även pollen är giftiga. Pollen kan ramla ned på bordet där en vas med blommor står och katten kan få det på tassar och päls för att sedan slicka i sig giftet. Förgiftning av liljor kan ge en akut njursvikt som kan vara livshotande. Nedan följer lite råd & tips på hur du kan skydda din katt.

Tecknen på förgiftningen syns ofta 6-12 timmar efter att katten har fått i sig liljan men symptomen kan komma så tidigt som 15 minuter efter. Förgiftningssymptomen liknar de symptom som fås efter förgiftning av russin och kylarvätska.
 
Tidiga tecken är:
Kräkningar
Trötthet
Salivering
Skakningar
Diarré
Kramper (om djuret fått i sig mkt eller om det är ett litet djur)

Senare tecken om katten får njursvikt:
Ökad törst
Först ökad urinering för att sedan följas utav minskning i urinering och till slut ingen urinering alls
Slöhet
Uttorkning
Katten kan avlida
 
Njursvikten kan inträffa så tidigt som 36-72 timmar efter att katten ätit blomman och det inget motgift. Det är därför mycket viktigt att man tar sig till veterinär direkt efter att djuret fått i sig växten. Katter som inte får behandling inom 18 timmar efter att de har fått i sig blomman, har sämre framtidsutsikter.

  

Olivia sitter gärna och spanar från sin utkiksplats uppe på köksskåpet men hon bryr sig inte det minsta om liljorna som står på vårt köksbord. Men eftersom de är så giftiga kommer jag ändå att välja andra vårblommor i framtiden. 

Etiketter: olivia natur

Kommentera gärna: