Tips

Karin Altegen har skrivit flera bra böcker och har du inte läst en bok av Alvtegen så tycker jag att du borde göra det. Jag har nyss läst hennes bok Fjärilseffekten och blev återigen tagen av hennes språkliga briljans och hennes förmåga att krypa in under huden på sina karaktärer.  Hennes tidigare romaner  som t ex Saknad, Skam och Skuld  är psykologiska spänningsthrillers. Jag skulle kalla Fjärilseffekten ett spänningsdrama. Händelser i det förfluta leder till oförutsedda händelser i nuet.  

Du har väl inte missat att andra säsongen av 30 grader i februari börjat. Andra säsongen tar vid ungefär där den första slutade, någongång efter tsunamin. Jag är mest nyfiken på hur det ska gå för Majlis, ni vet den hunsade hustrun till det rullstolsbundna kräket. Ska hennes starka frihetstörst som drivit henne på flykt förgöra henne? 

Jag ser förstås serien på SVT play. Det var många år sedan jag rättade mig efter tvsändningarnas tider. Jag streamar och ser på vad jag vill, när jag vill, och SVT play är definitivt min favoritplayer.

Just nu finns det flera program om och med konstnären Lars Lerin. Jag tycker om dokumentären och kärlekshistorien För dig naken.  Hans programserie Vänligen Lars Lerin  är också  gripande. Lerins blygsamma humor och hans sårbarhet är hela tiden påtaglig i hans möten med programgästerna, kända personer som också avväpnas av Lerins charm. Dessutom finns Lerins make, som kallas Junior, också i bakgrunden och som en frisk fläkt blåser Junior förbi i programmet lite då och då.

Slutligen tänker jag rekommendera en tysk serie som ni kanske missat? Jag brukar avfärda filmer och serier lite för ofta om de är på andra språk än jag är van vid. Jag vet att det är inskränkt att begränsa sig till engelskspråkigt och svenskt men det blir ofta på det sättet ändå. Andra språk som man inte hör till vardags kräver lite mer av betraktaren(lyssnaren) kanske?
 
På SVTplay kan du se Deutschland 83.  Jonas Nay har huvudrollen som en ung östtysk spion i västtyskland. Året är 1983 och Kalla kriget är verkligen iskallt. Jag tycker att det är intressant att se motsättningarna ur ett tyskt perspektiv. Det är en spännande spionhistoria i en tid då hotet om kärnvapenförintelse var överhängande och på en plats där rädslan kanske var starkare än på andra håll?

Kommentera gärna: