Ensam på Mars

The Martian är en roman som jag inte vill rekommendera alla att läsa. Den handlar om en amerikansk astronaut som blir övergiven på planeten Mars efter en olyckshändelse. Alla tror att han har dött och besättningen evakuerar Mars. Jag fastnar direkt för intrigen och antar genast att The Martian är en olidligt spännande bok. Men jag misstar mig. Det enda som driver mig framåt i läsningen är nyfikenhet. Jag vill veta hur huvudkaraktären Mark Watney ska klara av att överleva på den livlösa planeten utan alla livsnödvändiga resurser. Han klurar och kämpar, fixar och donar. Han verkställer sina makalösa idéer och övervinner motgång efter motgång. Trots att jag inte är speciellt tekniskt intresserad är det någorlunda intressant. Tyvärr tappar den all fart och spänning då Mark Watneys strapatser oftast skildras ur ett dagboksperpektiv i form av  Mark Watneys dagliga anteckningar och beskrivningar. Skildringarna saknar känslomässigt djup och Mark Watney framstår som en relativt osårbar amerikansk hjälte. Det känns platt och fånigt. Det är inte trovärdigt att en bok som handlar om att vara ensam på Mars helt och hållet saknar existentiell ångest.

Den här bokreciensionen kan man dels ta som ett boktips och dels som en varning. Förvänta dig inte en spännande bok utan läs den mer som en fiktiv dokumentär om hur en människa övervinner motgångar på en planet långt, långt bort.

Jag kan tillägga att jag inte har sett filmen The Martian. Filmen har fått goda recensioner och skyhögt betyg på IMDb. Jag gissar att filmen är mer sevärd än vad boken är läsvärd. Så de som möjligen blev avskräckta av min bokrecension kanske ändå blir lite sugna på Matt Damon. 

I anslutning till denna triviala bedömning av boken The Martian vill jag ta upp en horribel sak som handlar om apor och planeten Mars.

Ryska forskare ämnar att skicka iväg fyra apor till Mars. De kommer aldrig att komma hem igen utan aporna kommer att dö någonstans i nattsvarta rymden eller på den röda planeten. Själv tycker jag att det är för djävligt och om du tycker att det är fel kan du  skriva under en protest och hoppas det får ryska forskare och politiker att avbryta det mordiska experimentet.

Etiketter: tips böcker

Kommentera gärna:

  • Veronika • 1 december 2015 23:14:01
    Protesten underskriven! Och twittrad vidare... KRAM!