Kvinna i huvjacka

Jag har planer för min nästa tavla. Att skapa i stundens ingivelse kan vara befriande men när jag står i skapande stund och söker inspiration samtidigt som jag stryker på färg i spontana drag känns det tomt när inget dyker fram ur färgen. Det är frustrerande. Därför har jag för mesta en plan eller åtminstone en vag idé om vad jag vill göra innan jag börjar måla. Först tar jag fram block och pennor och ritar en eller flera teckningar.  Jag försöker hitta rätt kroppsproportioner ur knepiga vinklar. Suddar och ritar om tills jag tror att det är bra.

Jag vet att jag stirrar mig blind. Ibland upptäcker jag inte knasigheter i teckningen/målningen förrän jag lägger undan den och sedan tar fram den flera dagar eller veckor senare. Helt plötsligt ser jag de löjligt små fötterna eller de enormt långa armarna. Ibland accepterar jag det och låter teckningen/målningen vara som den är och andra gånger gnager det i mig så att jag blir tvungen att göra om, kasta eller kanske måla över.

En kvinna snarlik den här kvinnan i huvjacka ska förmodligen målas på en duk så småningom. Jag gillar huvtröjor och huvjackor, vilket ni borde ha märkt. Observera i sådana fall att ingen av mina huvar har päls, varken äkta eller fejk. Alla skitjobbiga pälsdetaljer borde bojkottas. Fejkpälsdetaljerna är ett smart drag av pälsindustrin för att göra fler människor mottagliga inför att börja bära päls och nu verkar alltfler jackor med riktig päls runt huvan sälja bra igen.

Etiketter: teckningar

Kommentera gärna: