Böcker om bilder och bajs

Spännande tvserier har fått mer av min uppmärksamhet och spännade böcker har tyvärr fått mindre av min tid. Trots detta är mitt bokskåp knökfullt av böcker och spontana bokhögar och samlingar finns lite varstans i lägenheten. Jag har inte varit bra på att dela med mig av boktips. Du hittar några tips här och här.  Idag tänker jag tala gott om ett par icke skönlitterära böcker. 

Bilder som fascinerar av Lars Peterson

Den första boken med titeln "Bilder som fascinerar" av Lars Peterson handlar om bildernas fascinationskrafter och om oss själva. Lars Petersons bildanalyser sträcker sig bortom det visuella och förklarar hur bilderna berättar om oss själva och rumstiden vi lever i. Det är väldigt intressant att följa Petersons resonemang. Jag börjar reflektera över varför vissa bilder fångar oss och vad de egentligen innebär. Jag rekommenderar den här boken till alla som har en kulturvetenskaplig nyfikenhet eller tycker som jag tycker, att bildanalys är fascinerande. Boken utgavs år 1995 så den är lite gammal och när jag letar efter den på nätet finns den inte att köpa. Förmodligen kommer den inte ut i fler upplagor så det här är en bok som man får leta efter på bibliotek eller antikvariat. Själv hittade jag den av en slump på en second hand.

Charmen med tarmen av Giulia Enders

Den andra boken jag väljer att rekommendera var en present från en av mina systrar. Jag kallar den skämtsamt för bajsboken. Det är en nyutgiven bok och finns att få tag på i bokhandeln och heter "Charmen med tarmen" skriven av forskaren Giulia Enders. Den är lättläst och underhållande och framförallt väldigt kunskapsberikande. Jag visste inte så mycket om min tarm innan men nu förstår jag vilket fantastiskt organ det är. Där finns inte bara tips för krångliga magar. Hur vår mage och tarm mår kan ha avgörande betydelse för vår hälsa. Ny forskning om mikrobernas värld är verkligen fantasieggande. Varje människa har en alldeles egen och helt unik bakterieflora och efter att ha läst den här boken känner jag kärlek till mina mikrober som hjälper mig så mycket.  

Wentworth Prison

Japp. Det var böckerna det ... men jag kan inte låta bli att tipsa om en serie också. Wentworth. Se Wentworth för tusan.  Om du har sett Orange is the new black och gillat den, kommer du förmodligen att älska Wentworth ... mycket, mycket mer. Det handlar om fångarna på ett kvinnofängelse. Det känns äkta och grymt och är ett oerhört starkt drama med bra skådespelare och en gripande handling. 

Etiketter: tips böcker serier

Kommentera gärna: