Big Eyes

Scener ur filmen Big Eyes

Jag har sett Big Eyes, en biografi,  som handlar om en period i konstnären Margaret Keanes liv. Det är ett charmigt tragikomiskt drama som regissören Tim Burton bjuder oss på. Jag tycker om filmer som handlar om konst och konstnärer och just den här historien är verkligen häpnadsväckande. Margaret  Keanes tavlor, som oftast avfärdades som billig torgkonst eller kitch av kritiker, blev under 50- och 60-talet omåttligt populära. Hennes tavlor såldes för höga summor och älskades av massor. Du kanske känner igen hennes kända motiv. Barn med väldigt stora ögon. (Stora ögon, ungefär som ögon hos människor som har tecknats  i den japanska tecknarstilen manga. Det här var förstås långt innan vi i västvärlden visste vad manga var.)

Margarets skojare till man tar åt sig all ära och uppger sig vara konstnär och skapare av alla Big Eyes. Margaret accepterar att hennes man lägger beslag på hennes konst tills en dag då hon har fått nog ... Jag visste inget om Margaret Keane innan jag såg filmen och jag tycker att det är en otrolig historia som jag kan rekommendera till alla som liksom jag är roade av biografier och konst.

En av mina favoritkonstnärer är den engelska konstnären William Turner och om ni inte visste det så finns det en ny film om honom, Mr Turner. Tyvärr kan jag bara säga att jag inte alls gillade filmen utan tyckte att den var så tråkig att jag stängde av filmen efter en halvtimme ungefär.

Woman in Gold heter nästa konstrelaterade film som jag ser fram emot att se. Jag hoppas och tror att den ska vara bra. Det är ingen biografi och handlar egentligen inte om någon konstnär utan om striden om ett konstverk av Gustav Klimt. En helt fiktiv historia tror jag. Jag återkommer med en kort recension av den senare kanske.
 

Etiketter: tips film

Kommentera gärna: