Pojken i randig pyjamas och andra bra filmer

För en vecka sedan såg jag en gripande film, The boy in the striped pajamas. Det är en film från 2008 som jag missat att se fram tills nu. Jag faller pladask för de små pojkarna som finner varandras vänskap vid taggtråden som delar deras värld. För de åttaåriga pojkarna är den mörka verkligheten, det andra världskriget och de dödliga fasorna är lika ogripbara som taggtråden runt lägret. Den förbjudna vänskapen är oskyldig men den visar sig bli förödande. Om det är någon annan förutom jag som har missat den här pärlan så rekommenderar jag den varmt om du klarar av starkt skådespeleri och en förfärlig historia.

Jag vet att det är vår och att kvällarna blir ljusare och varmare. Men om du skulle vilja se på en bra film en regnig vårkväll har jag en lista på några av mina favoriter, både nyare och äldre filmer som fortfarande håller som förstklassig underhållning. 

The pianist

Liksom Pojken i randig pyjamas utspelar sig handlingen i Pianisten under andra världskriget. Den är minst lika gripande som den och minst lika fasansfullt bra som exempelvis Schindlers list. 

Thelma & Louise

Jag tror förstås att nästan alla har sett Thelma och Louise. Se den igen?

Pulp Fiction

Älskar, älskar den här knasiga  och underbara filmen. Fortfarande ganska unik i sin berättarteknik. Den är så spännande och så full med mustiga karaktärer och om man inte sett den flera gånger vilket jag har gjort så har man ingen aning om hur berättelsen ska sluta ... eller börja.

Groundhog Day

Måndag hela veckan heter filmen på svenska. Jag tycker väldigt mycket om  filmer där samma dag upprepar sig om om igen eftersom tiden fastnat i en loop och där den enda som förstår och genomlider samma dag hela tiden är huvudpersonen ... som i den här filmen är Bill Murray. Och som han liiider. 

I am legend

Det är absurt vad jag lockas av filmer vars handling utspelar sig i  en postapokalyptisk värld. Världens bästa serie The walking dead utspelar sig i en sådan grym verklighet. The Road har jag skrivit om tidigare.  I am legend är nästan lika bra och minst lika spännande.

The Lord of the rings

Förmodligen står Sagan om ringen -triologin överst på min favoritlista. Jag och Johnny har en filmhelg varje år då vi ser hela sagan om igen från början till slut. Nu har vi även Hobbitfilmerna att njuta av.  Jag har bestämt mig för att läsa Tolkiens böcker igen, för tredje gången. Det var länge sedan jag läste dem nu och trots att jag dyrkar filmerna så är de ändå inte riktigt så fantastiska som böckerna. 

Reservoir Dogs

Ännu en Quentin Tarantino film. Hela filmen utspelar sig i en lagerlokal/garage och ändå är den helt lysande. Jag skulle kunna nämna filmen Jackie Brown också. Också en av Tarantinos bästa filmer.

Forrest Gump

Jag läste boken Forrest Gump skriven av Winston Groom och blev besviken. Filmen med Tom Hanks som Forrest Gump är helt enkelt suverän i jämförelse.  En sak till ... Jag är så imponerad av den här grafiska postern. Med några rektanglar har man fångat kärnan av en hel film. Bänk, öppnad chokladask ... Jaa jag tänker direkt på Forrest Gump  "life is like a box of chocolate ... you never know what you're gonna get"

Gravity

Gravity, Vi såg den på bio, jag och Johnny. Jösses, det var non stop action i min smak och nej, jag fick inte träsmak som jag brukar kunna få av stolarna i biosalongen. Det var spännande hela tiden. 

Stand by me

Jag känner bara kärlek när jag tänker på den här filmen, Stand by me. De som inte har sett de här vännernas äventyr har missat ett guldkorn i filmhistorien. Nä ... inte ett korn utan en hel guldtacka.

Saving private Ryan

Andra världskriget igen. En underbar berättelse och en krigsfilm med soldater som har en annorlunda agenda än vad man är van vid.

Misery

Kathy Bates spelar Misery (Lida) och är fenomenal. Läskigare dam får man leta efter.

Charlie and the Chocolate factory

Härlig historia även om jag tycker att de musikala bitarna av filmen kan vara lite jobbiga. Men chokladbitarna däremot, de  smälter i munnen ... eller jag inbillar mig det.  Jag har en dröm om att få stiga in i chokladfabriken och börja äta, smaska och smaka på allt.

Cast Away

Ännu en film med Tom Hanks.  Cast Away. När jag som barn läste om Robinson Crusoe, skeppsbruten och ensam på öde ö blev jag såld. Det här är en liknande historia med en lysande skådis. Och slutligen över till något annat . Årets Robinsson. Jag tittar och tycker att de har lyckats med idén Robinsson Love Edition. Jag gillar dokusåpor men ser inte så många sådana längre förutom en speciell dokusåpa som jag följer slaviskt. Survivor. Det är den amerikanska versionen av Robinsson och det är det mest framgångsrika underhållningsprogrammet i amerikansk television genom tiderna. Jag är galen i Survivor som är inne på sin 30'e säsong. Jag har sett alla säsonger två och vissa tre gånger. Vinnaren får en miljon dollar. Det svenska Robinsson är som ett barnprogram i jämförelse med Survivor.  Det sociala spelet och interaktionen, pakterna och lögnerna, alla listiga manöver är så roliga att se. Så ni som inte vill vara ute i vårsolen eller umgås med verkliga personer och inte heller se på film kanske vill se Survivor? Vad vet jag?

Alla länkar till de fina bilderna kan du hitta på Pinterest.
 

Etiketter: tips film

Kommentera gärna:

  • Sofia • 17 maj 2015 12:20:56
    Vi såg The boy in the striped pajamas igår tack vare ditt tips. Jättebra film! Vi började gråta bara vi såg pojken. Hoppas du har en skön helg. Puss o Kram
  • Tack Sofia!
    Jo, visst har helgen varit bra. Och jo jag grät några tårar jag också när jag såg lillkillen.

    18 maj 2015 12:33:27