Att betrakta spegelvänt

Madame Porslin som sitter till höger är den spegelvända tvillingen till Madame Porslin till vänster. I mina ögon ser den högra Madame Porslin något snedare ut trots att de är identiska. (Båda är förstås lika sneda.)

Man får vara uppmärksam på att synen luras ibland och därför kan det vara bra att ställa sig framför en spegel med sin teckning för att upptäcka oönskade snedheter och proportionsmissar för att kunna rätta till dem. Ibland gör det inget att det blir lite snett. Det kan vara charmigt men ibland känns det bara fel. 

När jag ritade Madame Porslin glömde jag bort att betrakta bilden spegelvänt utan upptäckte att jag tyckte att hon såg annorlunda ut i spegelvänt tillstånd först när jag  var klar med bilden och när jag vände henne horisontellt (spegelvänt) i photoshop.  Först blev jag besviken på mig själv men nu tycker jag att hon passar i sina sneda drag. 
 

Etiketter: teckningar

Kommentera gärna:

  • Alicia Sivert • 16 april 2015 11:32:12
    Intressant! Detta har jag aldrig gjort under processens gång (men ibland efteråt, bara på lek). Vet inte om min kreativitet skulle bli hjälpt eller stjälpt av det men det är ett intressant arbetssätt och jag får experimentera lite!
  • Jo, det kanske är ett pedantiskt förhållningssätt till det man skapar. Det är förstås inte bra. Men förhoppningsvis använder man det som hjälp istället för stjälp.

    16 april 2015 13:20:06