Serial, en succépodd

Ett foto jag tog en kall vinterdag för länge sedan. Jag gillar de isiga grenarna. De ser goda ut. Idag är det varmt ute och jag tog en promenad medan jag lyssnade på sista delen av en podcast som blivit omdiskuterad i media. Podcasten heter Serial.

Adnan Syed fälld för mordet på sin flickvän Hae Min Lee. Bild från Aftonbladet.

Podcasten handlar om ett mord som begicks på en ung tonårsflicka i Baltimore, Usa, för 16 år sedan. Det är journalisten Sarah Koenig som intresserat sig för mordet. Hon undersöker, kritiserar och analyserar handlingar. Hon gör egna efterforskningar och intervjuar inblandade. I centrum för hennes engagemang i mordfallet står Adnan. Adnan är den 17-åriga pojken som dömdes skyldig till mordet. Den centrala frågan som Sara König ställer gäller Adnans skuld. Mördade verkligen Adnan sin flickvän, Hae? Adnan dömdes till livstids fängelse och hon spelar kontinuerligt upp sina intervjuer hon har med Adnan, innefrån fängelset, för lyssnarna.

Kritiken som riktas mot Sarah  Koenig och även mot den här typen av journalistik handlar om fiktionaliseringen av journalistiken. I det här fallet menar kritikerna också att det exploaterar kvinnovåld.  Dessutom har Sarah Koenig inte fått något medgivande från offrets anhöriga att ta upp fallet. Inte heller har hon fått tillstånd att återge detaljer om Haes liv eller läsa upp delar ur Haes dagbok, det erkänner Sarah själv. Läs vad Natalia Kazmierska på Aftonbladet  skriver. 

Jag kan bara säga att jag blir berörd på ett helt annat sätt än normalt av det här berättargreppet. Journalistens sökande blir en del av berättelsen. Sarah Koenig belyser fakta och bristen på fakta ur en subjektiv och ibland ur en spekulerande infalllsvinkel. Det är intressant.  Däremot undrar jag om det är rätt att göra en podcast om mordet på en flicka på utan flickans föräldrars medgivande? 

Efter att succépodden sänts och efter att Sarah Koenig granskat bevisningen tycks det ändå som att Adnan kommer att få en ny rättegång.  Det heter  "guilty beyond resonable doubt", så kanske förtjänar Adnan en ny rättegång?
 

Kommentera gärna: