Stenar och Sisyfos

Jag har samlat på stenar sedan jag var liten. För en tid sedan lade jag upp ett gäng stenar på bordet och fotograferade. Igår öppnade jag photoshop och kände att jag ville göra något simpelt med mina stenbilder. Jag började med den här bilden och ritade en man som knuffar en sten uppför en kulle. Jag tänkte förstås på Sisyfos. Han snubblade alltid uppe på toppen av kullen, tappade stenen och fick börja om från början med det tröttsamma arbetet att putta sin sten uppför kullen. Han fortsätter så i all evighet. Det här sisyfosarbetet var ett tacksamt motiv för existentialisterna, dels som en bild för mänsklighetens meningslösa strävanden och dels som en bild för livet. Jag tror att man kan dra fler paralleller och även dra lärdom av myten. Mest tänker jag att det gäller att välja rätt sten. En lätt sten eller kanske en sten som är värd all möda.

Etiketter: photoshop

Kommentera gärna: