Älskade litteratur

Periodvis slukar jag bok efter bok för att sedan, på obestämd tid, inte läsa alls. Det beror ofta på att jag fastnar i en bok som inte fångat mitt intresse tillräckligt mycket. Det är då läsningen börjar halta. Men oj! ... vad det är härligt att läsa när det är en bok som griper tag i ens hjärna och skickar iväg den på en obarmhärtig resa.

Jag vill ha trygghet, lugn och eftertanke i mitt eget liv men när jag läser eller ser på film vill jag ha spänning. Helst ska det vara ett hisnande driv i berättelsen, en fantastisk historia eller en känsloexplosion som lämnar mig snyftande i sängen eller försätter mig i ett konstant fnitter.

Jag vill inte bry mig om den dumma indelningen mellan finlitteratur och så kallad skräplitteratur, men den gör mig arg. Många kulturnissar strävar efter att visa att deras smak är förmer än andras och gillar att knäppa folk på näsan.

Så här kommer dagens populärkulturella boktips för både kulturnissar och alla andra. Böckerna Metro 2033 och Metro 2034 av Dmitrij Gluchovskij. En spillra av mänskligheten som har överlevt ett kärnvapenkrig lever under Moskva i den labyrint av tunnlar, schakt och sidospår som utgör världens största atomsäkra bunker. Karaktärerna har långa krångliga ryska namn, stämningen är mörk och spänningen är fasansfull.

Etiketter: hemma tips

Kommentera gärna: